Taal in het PO

Waar vind ik algemene informatie over taal in het PO?

Niet alleen in de taalles, maar ook bij alle andere lessen is het van belang om bewust om te gaan met taal. Een toegankelijke inleiding op het hoe en waarom van taalgericht vakonderwijs lees je in het artikel van Maaike Hajer ‘De lat hoog voor vakonderwijs‘. Een interessante website voor taalgericht vakonderwijs in het PO is Kansrijke Taal. Daar vind je heel veel verwijzingen naar publicaties en andere websites.

Waar vind ik informatie over taalgericht vakonderwijs in de taalles:

In de taalles is met name de ontwikkeling van de woordenschat van belang. Helge Bonset en Mariëlle Hoogeboom hebben in 2010 een inventarisatie gemaakt van empirisch onderzoek naar Woordenschatontwikkeling in het basisonderwijs (SLO). Verder is de publicatie van het onderzoek van P. Litjens uit 2000 naar Woordenschatverwerving bij de zaakvakken in het basisonderwijs van belang. Via de site van Taalgericht vakonderwijs kun je nog meer voorbeelden van taalgerichte lessen vinden. Daarbij kun je gericht zoeken naar lessen met context, interactie of taalsteun. Op de site van Taalpilots kun je een ‘implementatiekoffer’ vinden met veel taallesideeën.

Waar vind ik informatie over taalgericht vakonderwijs in de zaakvakken?

Bij zaakvakken als geschiedenis of aardrijkskunde moet ook  aandacht zijn voor de taalontwikkeling.
In 2010 is (voor groep 5 – 8) de bundel Zaakvakken en taal, twee vliegen in één klap! uitgebracht, samengesteld door Willy van Elsacker, Resi Damhuis, Mienke Droop en Eliane Segers.
Bekijk ook de publicatie van Marly Grote Beverborg, Taal in de zaakvakken. Dit is een evaluerend onderzoek over de ondersteuning van graphical organizers bij de integratie van taal in het zaakvakkenonderwijs in het PO. Tools voor graphic organizers kun je vinden op http://www.coutinho.nl/. Via de site van Taalgericht vakonderwijs kun je nog meer voorbeelden van taalgerichte lessen vinden. Daarbij kun je gericht zoeken naar lessen met context, interactie of taalsteun.

Waar vind ik meer informatie over taalgericht vakonderwijs bij rekenen en natuuronderwijs?

Op de site Wisbaak van het Freudenthal Instituut kun je veel informatie vinden over taal in het rekenonderwijs. Informatie over een evaluerend onderzoek over de ondersteuning van graphical organizers bij de integratie van taal en natuuronderwijs in het PO kun je vinden via Taal in de natuurvakken. Via de site van Taalgericht vakonderwijs kun je nog meer voorbeelden van taalgerichte lessen vinden. Daarbij kun je gericht zoeken naar lessen met context, interactie of taalsteun.